Friss topikok

  • margit2: Ha benéznél, tudd, hogy gondoltam ám Rád most is az ünnepekkor... Remélem, hogy kellemesen teltek ... (2018.04.03. 19:53) Ó-év
  • margit2: Köszönöm szépen! Neked és kedves családodnak is csak minden jót és szépet kívánok az új esztendőre... (2018.01.02. 08:50) 2018!
  • margit2: Hiányzol.... Sok szeretettel kívánok Neked és az egész kedves Családnak örömtelim, boldog új évet... (2018.01.01. 12:15) De jó volt a kedvesekhez ellátogatni!
  • Aloha3: Nagyon aranyosak! :-) További szép napot, jó hétvégét kívánok! :-) (2017.06.10. 19:13) Róluk se feledkezek meg!
  • Aloha3: Látszik a képen milyen jól érezte magát mindenki! :-) (2017.06.10. 19:12) Érettségi találkozó

Rohan az idő

2014.07.19. 23:39

szerző: greenfo

DSCF5026 másolata.JPGMinden napra jut valami szépség. A kardvirág a férjem egyik kedvence. Most Ő türelmetlen, és elégedetlen volt a virágzásával, de semmi vész, nem nagytételben termesztjük, és ha valami lemarad, akkor sincs gond. Érdekes, hogy színenként virágzik. Először a répasárga, virágzott, majd a fehérek, az egy szál halványlila, majd a sötétlila, most a rózsaszín és egyéb cirkások. Ezt a képet a fotóknál állóra fordítottam, bemásoltam ide, itt meg fekszik. Kifog rajtam.

Pénteken levágtam a mák gubókat, kiszedtem a szárait, és céklát, sörretket, és póré hagymát ültettem  a helyére. A jövő hét elején kiszedem a hagymát,  a fokhagymát, és megújul a kertünk.

DSCF5027 másolata.JPG

Itt egy kis részlet a tömegnyomorból. Jobbról májusban öltetett krumpli van, mellette karalábé, és a paradicsom. Bal szélen a mák még mielőtt kiszedtem, és közvetlenül a tövében egy sor fiatal uborka. 2-3 nap múlva meglessz ehhez is a támasz, mert futó uborka. Úgy vettem, remélem ő is tudja, hogy felkapaszkodnia kell.

Ma megint önkénteskedtem a zöldekkel. A Bosch cégnek volt családi napja a Népkertben, ezernyi jó programmal, Rákóczi Feri egész napos spíkerkedésével. A családom elengedett, vagyis, mindenki jelezte, hogy programja van a hétvégén, tehát én szabad vagyok. A férjem is támogatja ezt a hobbimat, én beigértem a segítést, erre péntek este jelezte V, hogy a picit elhozná hozzánk, mert ők konyhát festenének szombaton. Úgyhogy Nagyapó volt itthon a másfél éves cukival. Én vagy 2 órán át kerékpáros banánturmixot gyártattam a vállalkozó kedvű ifjakkal - és nem ifjakkal, aztán a háztartás zöldítő, majd a napenergiás és lábnyomszámításos asztalnál is voltam. 3 órakor eljöttem, nem tudtam volna 7 óráig maradni, úgyhogy pici babázás nekem is jutott. Fél nyolckor jött érte Anyja.

Z locsolt, én almát és körtét szedtem, aztán elpakoltam, mosogattam és már aludnom kellene, mert könnyezik a szemem a fáradtságtól. Holnap úgynéz ki, dolgos napom lesz. 

1 komment

Intelem

2014.07.17. 09:35

szerző: greenfo

dsc_0004_masolata_1405582177.JPG_1936x1296

"Csak 2 nap van egy évben, amikor semmit nem tehetsz:

 Az egyik a tegnap, a másik a holnap.

Tehát csak a MA a megfelelő arra, hogy szeress, hogy higgy és elsősorban hogy ÉLJ!" 

(Dalai Láma)

4 komment

Ez is, az is...

2014.07.17. 00:26

szerző: greenfo

A hétvégi hajtásunk eredménye. DSCF5024.JPGA baloldali nagyobb mennyiség volt, de Ágika nagyon besűrítette. Így alig mozdul az üvegben. Kíváncsi leszek, elégedett lesz-e vele. Én csak örülök, ha kísérletezik.

Van egy nagyméretű hűtőtáskánk (amit még a múlt században vettünk, mikor még sátraztunk), egész nyáron használom - dunsztolásra is. Szombaton a fagyasztóból raktam bele mindent, jégakkukkal, vasárnap meg akkuk nélkül, papírral az alján fogadta a baracklekvárt. Nagyon jól zár, sokáig tartja  a meleget. Paradicsom főzéskor a másfélliteres hosszúnyakú üvegek is elférnek, olyan magas. És nem kell félnem, hogy a gyerekek meghúzzák a dunsztos takarókat, balesetet, vagy kárt okozva ezzel.  Picike szeret rajta dobolni, rá lehet tenni a kosarat, stb. Le lett fokozva, mert újabban utazáskor a szivargyújtóról működő kisebb méretű hűtőtáskát használjuk.

Ma a szülői háznál dolgoztunk, férjem a csatorna kifolyót bontotta ki, illetve toldotta meg, hogy a nemrég kiépített beton vízelvezetőbe mehessen a víz. Eltömődött, és a lakás sarkát áztatta a sok eső. Aztán füvet vágott, igaz, hogy csak a kapu előtt, de a nagy hőségben ez épp elég volt. Ekkorra az én hátam is jól megpirult, míg a borsó helyére vetett babot és uborkát megkapáltam, a krumpliból huzogattam a nagyobb gazokat. Nagy szomorúság, hogy egy sor krumplit felhúztak, vagy kiástak. A lombja szépen keresztbe van téve a sorban. Nem mozgattam meg a földet, hogy megnézzem, mi maradt, mert a méregtől leblokkoltam. Sarokportának a falu főútcája felőli részén sem lehet biztonságban semmi sem? Annyira elszomorít, hogy dolgozunk, mások meg ellopják. Fénykép 0134.jpgVan egy nem is olyan öreg fekete eperfánk, ami a porta közepén áll. Több mint egy hónapja ontja a hatalmas szemű epret, és táplálja a szomszéd gyerekeket. Kb. 2 hete ez alá, egy kupacra gyűjtöttük fűnyírás előtt az átdobált mindenfélét: valami kosár maradék, szerszámnyél, törött pohár, műanyag edény, törött üveg - olyan, volt, mintha ott ürítette volna ki a szemetesét valaki. Nos, 2 nap múlva ez már nem volt ott. Elvitték, tehát, átjárnak! (Mikor nagyon kiborulok, felhívom a polgármesteri hivatalt egy szemlére. E miatt tüntették el a nyomukat.) Szóval erről az eperfáról néha én, máskor meg ők szemezgetnek! A fákat mind tönkre teszik, meggy, szilva, dió, mind letörve, mert nem gazdaként nyúlnak hozzá, hanem tépik. Édesapám a család számára csemege szőlőket ültetett, azt tavaly is, már agusztus elején lelopták. Mi még hagytuk volna érni, aztán már csak a járdán, meg egyéb helyeken elhullatott taposott fürtöket találtunk. Sokszor gondolom azt, hogy a hagyom a fenébe az egészet.

6 komment

Szokásos

2014.07.14. 00:32

szerző: greenfo

csipkeskuti_menes_1405287232.jpg_731x548

Babával a szülők a Bükkben jártak. Most a csipkéskúti ménest látogatták meg.

A foci vb döntőjében a németek a hosszabbításban végre rúgtak egy gólt. Igaz lett a mondás: a  vb döntő meccs olyan, amit 22 ember játszik és a németek nyernek. Ez az 1 hónap nagyon gyorsan eltelt. Volt mellette öttusa, atlétika, és a jövőhéten kezdődik a vízilabda. Csak nem fogunk unatkozni esténként!

Szombaton végre leolvasztottam a hűtőt. A borsó előtt kellett volna, de jobb később, mint soha. Már hetek óta nem vásároltam többletet, igyekeztem kiüríteni, így belefért a 30 literes hűtőtáskába a pillanatnyi tartalma. Ketten maradtunk, így nyugodtan bazározhattam. Zöldbab főzelék volt az ebédünk, délutánra töltött csike combot sütöttem.  Mire elkészült, megérkeztek Zsuék 15 kg sárgabarackkal. Boldogan letelepedtek az asztalhoz, mikor megjöttek Ágikáék. A nyíregyházi állatkertben voltak. Esős nap volt, abban reménykedtek, hogy csak ők lesznek az egyedüli látogatók, de mondja, hogy 9 órakor alig találtak parkoló helyet. A sok nyaraló a strand helyett szintén állatkerti sétát tervezett. Szóval, csak 5 főre készültem, de 9-en lettünk. A combokat kettévágtam, a krumpli, a kukoricás rizs és az uborkasaláta pótolta az adagokat. Pénteken Á. almás linzert készített, annak is sikere volt.  Végülis nem panaszkodott senki, hogy éhes maradt.

Ma az ebédet elindítottam és elkezdtük a baracklekvár főzést. Én előkészítettem, Zorka ledarálta, Ágika kavarta. Az első adag nagyon jól be lett sűrítve, betettem a hűtőtáskába - nagyon jól tartja a meleget! A második adagot már én főztem, Á-nak megérkezett a felmentője. Nem volt sok türelmem, alig egy órát főztem, mikor a cukrot hozzáadtam. Azzal is főztem egy félórát és üvegezhettem. Nagyon jó sűrű lett, alig akart a szedőkanálról leválni. Az Á főztje szerintem nagyon kemény lesz.  Ez már a konyhaasztalon kapott dunsztot. Közel 13 liter lett összesen. Közben 2 vödör alma is feldolgozásra vár. Ha esik holnap, akkor az is sorra kerül.

Aludnom kellene, csak félek lefeküdni. A múlt hét elején annyira fájt a torkom, hogy talán csak 2 órákat aludtam. Most is érvényes a 2 óra, csak éppen ennyit köhögök. Sudokuval elterelem a figyelmemet róla.

6 komment