Friss topikok

  • margit2: Ha benéznél, tudd, hogy gondoltam ám Rád most is az ünnepekkor... Remélem, hogy kellemesen teltek ... (2018.04.03. 19:53) Ó-év
  • margit2: Köszönöm szépen! Neked és kedves családodnak is csak minden jót és szépet kívánok az új esztendőre... (2018.01.02. 08:50) 2018!
  • margit2: Hiányzol.... Sok szeretettel kívánok Neked és az egész kedves Családnak örömtelim, boldog új évet... (2018.01.01. 12:15) De jó volt a kedvesekhez ellátogatni!
  • Aloha3: Nagyon aranyosak! :-) További szép napot, jó hétvégét kívánok! :-) (2017.06.10. 19:13) Róluk se feledkezek meg!
  • Aloha3: Látszik a képen milyen jól érezte magát mindenki! :-) (2017.06.10. 19:12) Érettségi találkozó

Esős vasárnap

2014.09.14. 14:49

szerző: greenfo

Ilyen sem volt ezer éve, hogy vasárnap délben gép előtt üljek! Ráadásul hálóruhában! Szégyen, gyalázat!

A gyerekek kerékpárversenyre mentek, most csak szurkolni. Fél 10-kor keltem fel, addig rádiót hallgattam az ágyban. Reggeliztem, aztán géphez ültem - férj a nagy gépnél - a tegnapi fényképeket nézegettem, amiket  a lányok küldtek, aztán facebook, kézműves, meg gazda oldalak, mindenhol barangoltam. Az eső most éppen nem esik, de kint semmit sem lehet csinálni. Ebéd után a férjem lepihent, és én meg se merek moccanni, hagy aludjon csak. Milyen tapintatos vagyok.  Aztán lesz nagy lelkiismeretfurdalásom az elcseszett idő miatt!

A szüleim születésnapja van szeptemberben, és az apósom halálának évfordulója. Most csak itthon emlékezünk rájuk, jövő héten meg is látogatjuk Őket.

Holnap vidékre megyünk az egyik főnökkel, és két kollégával. (Sok, és nagy figyelmet igénylő feladatom lesz, szeretném, ha top-on lennék!) Talán csütörtökig ez lesz a program. No jó, megyek kenyeret dagasztani, és valami útravalót is jó volna készíteni. Talán molnárkát, vagy hasonló kiskifliket.

 

2 komment

Emlékek

2014.09.13. 22:52

szerző: greenfo

Ilyesztő képek mennek a hírműsorokban. Mindenütt a víz az úr! Nagy sebességgel szalad a mélyebb pontok felé. Szerencsére szivattyúkkal gyorsan meg tudják szüntetni az áztatást. Igaz, egy pár óra alatt is hatalmas károk keletkeznek. Élénken él még bennünk a 2010. június 4-i szörnyű kép. Egy kis patak, ami nyaranta szinte nem is látszik, a hetek óta tartó kiadós esőzés után megtelt, és talán a szlovák területen megnyitott zsilipek miatt kapott egy hatalmas lökést. A 3-as autópálya a városkánk határában húzódik, szépen ívelve magasodik a település felé. Biztonságos gátként elvágta az utat a víz elől a Sajó felé, ezért kénytelen volt megkeresni a helyet magának. Meg is találta. Szombat hajnalban elöntötte a települést, és 1 hétig ott is maradt. Ezalatt több, mint 200 ház összedőlt, majd további 100 vált lakhatatlanná. A 2000 úszó ház mindegyikében hatalmas károk keletkeztek. Megsüllyedtek a padlózatok, eláztak a bútorok, autók, minden. Hatalmas emberi tragédiák következtek be. A mi útcánk nem volt érintett, csak a Zsuéké, Ők hozzánk költöztek, aztán vettek házat a szomszéd faluban. 

Itt számtalan emlék jön elő. Jelentkeztem a polgármesteri hivatalban önkéntesnek. Katonai kétéltű vitt hétfőn délelőtt a katasztrófavédelmisek szállására, (miközben Sólyom László k.elnököt és kiséretét elengedtük a keresztútcában, ahol a háztetőkig érő vizet szemléte kíséretével), ahol kaját osztottunk nekik, (a lakosokat kiköltöztették a településről - szívek szakadtak meg, hogy nem tudnak tenni semmit sem az évtizedek gürcölésének megmentéséért. Hagyni kellett mindent. Kedves fényképet, gyerek játékot, kisfésűt is. 4 hónappal később a vörösiszap katasztrófa ilyen volt, vagyis a vegyhatás miatt még súlyosabb!), az éjszaka során jött segélyeket rakodtuk, a megfáradt munkásokat kiszolgáltuk. Az útcákon halmokban magasodó tönkrement kincs, amit alig győztek elszállítani. A fertőtlenítés, mert sok ezer csirke, szennyvíz tározó, stb. miatt fertőzésveszély alakult ki, mikor megjött a hőség. A megrongált út, (ami alatt egy 2 méteres nyílást hagytak a patak vizének, annyira sérült, hogy mai napig beton terelő szűkíti le az utat, mert a széle nem bírja a terhelést, és állandó veszély forrása - a beton is). A sok üresen maradt porta, amiknek a gazdája az ország minden részébe szétszóródott, elfogadva gyors segítségként a felajánlott üres házakat. Nem mindenkinek volt ereje új házat építeni. Rengeteg új ház is épült, különféle teknikákkal, ami országos visszhangot is kapott, mert sok vállalkozás mutatta meg az újításait. A zavarosban halászó városvezetés elleni eljárás, ami szintén országos visszhangot kapott. És a sok halott, akiket megviselt ez az egész. Mi igaziból megúsztuk, mégis életünk végéig megmarad bennünk ennek a tragédiának az emléke.

Nagyon készültünk a mai napra. Régen voltunk már együtt mindannyian. Tegnap is 6 órakor jötem haza. Sajnos ma is dolgoznom kellett, ezért, tegnap későeste előkészítettem az ebédet. A húsokat befűszereztem (a kedvenc karajunkat bepácoltam, a csirkecombot besóztam), a dagadó töltelékéhez megpiratottam a hagymát, zöldséget pucoltam, a hajdinát elkészítettem köretnek. Ágika fözte a levest, a dagadót megtöltötte, b.pürét, és rizset, tésztát. Apunk a karajt sajttal és kolbásszal összerakta, nagyon ügyesek voltak. Tegnap este tiramisut készített Á., mára az is finoman összeért.  V. kettőkor vett fel Mc-on. Réka belázasodott, apjával otthon maradt. Remélem, csak átmeneti gond. V. is csak azért jött, mert Ő vette meg a szóda gyártó "gépet", és elhozta. Minden kajából vitt magával. Mi meg a sok túlóra miatt nem jutottunk el a Tupperware lerakatába, ahonnan a kelesztőtálat venném T-nek, meg egyéb apróságokat, amik akciósak. Estére Jan is megérkezett. DSCF5116.JPGDSCF5120.JPG

A mai nap emlékére a gyerekeknek apró színes gumilabdákat vettünk, meg üvegfestéket a 3 nagynak. Az eső miatt nem tudtak kint"dolgozni", ezért a kinyomtatott mintákat fóliára festették rá. Majd innen át lehet tenni a terasz alatti üvegre.

Zsófi alkudozott, hogy csak még egy kicsit maradjanak, és mikor jönnek legközelebb? Bizony, megszokták, hogy sokat lehetnek itt, most meg csak ovi, ovi van. 

 

1 komment

Hajrá!

2014.09.11. 20:58

szerző: greenfo

Zsong a fejem..... 16 h 15'-kor ültünk össze a napot értékelni. 6 -ig tartott. Igaz, a holnapot is megtárgyaltuk. Kókadoztam, izgultam, csodálkoztam, milyen indulatok forrongnak a mélyben! Ezer tüske van mindenkiben, aminek  remélem, most letört a hegye. Nem volt vészes, csak ne kellett volna végig ülnöm. Több, mint 300 ember október eleji bére a tét. 15-ig az államkincstárba kell lennie az anyaguknak. Rajtunk nem fog múlni! Még kedden volt a főpróba. Amit előzőnap készítettünk, másnapra elszállt. High tech!

Padlizsánkrémet klészítettem csak. Az ebéd konzerv pacal lesz a férjemnek, aminek nagyon örül. Csülökhússal készült, igazán finom. Szerencsémre!

rosszhejesiro.jpgCsak tudnám, a rossz helyesírókkal mit kell tenni?!

Tudom már! Taní-tani!

2 komment

Békés szerda

2014.09.10. 22:17

szerző: greenfo

Ma korán reggel randim volt. Egy fehérköpenyesnek hagytam, hogy tegye amit kell. Nem akarom dicsérni, mert nem az esetem, de elég rendes. Legalábbis, amíg valami rosszat nem mond, békében vagyok vele. Valamiért kitalálta, hogy hasi ultrahangot is csináltassak, meg csontsűrűség mérést. Az utóbbi nem kézült el ma, mert ugye új vagyok a helyemen, a munka meg rengeteg. Ezt a vizsgálatot is félve említettem meg a főnökassszonynak. Mondta, hogy vigyem őt is. Haha......

Agyon dícsérnek. Rengeteget dolgoztam ma is, és örülök, hogy észre is veszik. Igaz, én kínosan fogadom, mert ez szokatlan számomra. Eddig ha látták, hogy mit bírok, mindig tettek még terhet rám, míg össze nem roskadtam. Szóval nyugtával dícsérjük a napot!  Meg félek, hogy egyszercsak bakizok, akkor majd földbe döngölnek? No, nem festem az ördögöt!

Az egész család itt volt ma. Mire én megérkeztem, V-ék elmentek, Zsu-ék voltak még itt. Csak egy kis szeretgetésre volt módom. A lányaim kifiguráztak: az unokák kérnek "valamit" arról a polcról, én meg mondom, hogy "nincs itt semmi drágáim", közben meg két kézzel veszem le a nassolni valót. Honnan veszik, nem tudom!

 

 

Szólj hozzá!

Nézz az égfelé!

2014.09.09. 20:20

szerző: greenfo

Teli hold volt tegnap este. Még világosban észrevettük. Arról is készült fotó, de nem érvényesült ennyire.Hód.JPG Ma reggel meg a diófa lombjában volt a nap tűzgolyója, az égen meg 6 repülő kondenz csíkja volt. Percek órta gyönyörködtem benne a kávé mellett, mire elmentem a gépért.DSCF5114.JPG6-ig dolgoztam, nagyon örültem a rakott krumplinak. Beszéltem a barátnőmmel, aki 2 nap múlva fekszik be egy nagy műtétre. Nagyon szeretnék erőt adni Neki, de én még elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet lekileg a sokadik műtétnek nekivágni annak tudatában, hogy a végét nem ismeri. Imátkozok érte.

A kollégák köszöntöttek, nagyon szép virágot kaptam. Péntekre készülök valamivel megvendégelni Őket.

3 komment

Készülünk a télre.

2014.09.08. 23:38

szerző: greenfo

Drága férjem feltöltötte a kazánteret keményfa brikettel. A lerakodásban Tibor segített. Korábban Ágikával hármasban hordtuk be. 1 óra kis mozgás, nem megerőltető. 4. éve ezzel fűtünk. A gáz havi 100 e fölött volt havonta, és igazából fáztunk mellette. Igaz, ha én fűtök, a brikett elfogy, de melegem csak a sok kazánhoz járástól van. Nem is beszéltünk róla, szerintem októberben is elég lett volna megvenni, de most már örülök, hogy megvan. Annyira tiszta, egyszerű a rakodása, nagyon gyorsan felmelegíti a vizet, és sokáig tartja a meleget. Hamuja alig van, heti egyszer kell üríteni  a hamust, amit a kertre öntünk. Tavaly télen Zsuéknak gyűjtöttük, és széthintették ők is a kertjükbe. Táplálja a földet, lúgosít, és csigát űz. A gáz után először fát vásároltunk. Abból is sok fogyott, hasogatni kellett, meg külön gyújtós. Az árusok a fatelepről egyből eladják. A nedvességtől sokkal nehezebb. Igazából amit most megveszünk, egy évig szárítani kellene, a tökéletes égés és hőleadás miatt. Megpróbáltuk a brikettet, és felül múlt mindent.  Már csak egy kiskályhát szeretnék! Pszt...Erről csak csendben, mert ez nagy vágyam.

A birsalmát megfőztük, a zöldséget, krumplit, karalábét lerakodtam a pincébe. DSCF5113.JPGDSCF5112.JPGA zöldségeket megmostam, hinta alatt volt egy napot (s.répából még van egyszer ennyi - hátha nem lopták volna meg?!), leszáradt és úgy vittem le és úgy tároltam be. A krumplit is megmostam más években. Először mert nagyon sáros volt, egy kiszanált gyerekkádban lemostam. Csak átforgattam a vízben könnyedén, és leszárítottam. A felszedéskor osztályoztuk. SZines hálóba szedtük, és még néhány napig a terasz alatt árnyékosban szárítottuk, csak azután vittem le pincébe.  Férjem haragudott, meg fog romlani, stb. És, ha sárosan szedjük ki, akkor is meg kell száradnia. Így olyan jó dolgozni vele. No, most ez a mosás a krumplinál elmaradt, igaz, most nem sáros, de azért pereg a földszemcse a pincében, aminek nem örülök. Mindig olyan tiszta, azt szeretem. Még sok alma kell bele, és a mi kertünkből levő zöldségek. V-ék megérkeztek a nyaralásból, tegnap este 6-ra értek haza. Ma megmutatta magát a kis cigány lány. Evett szőlőt, paradicsomot, meg játszott. rengeteget. Eszterkének hétvégén fájt a foga. Állítólag a tejfog nem fájhat, mert nen kapcsolódik hozzá idegszál. No, akkor mi fájt? Kapott fájdalomcsillapítót, és 2 óra múlva el is aludt. másnap már nem fájt. De ilyen erővel bármikor újra elő jöhet.

Munkahely: Jól felkészítettek, lesz is rengeteg munka, csak nem indul a rendszer, talán a mai nappal már fix lesz. Pesten voltak a kollégák ez ügyben. Holnaptól megy a megismerése, de onnantól a beérkezett személyi anyagokkal indulhat az őrület. Sajnos nagyon hiányosak, mert a megye távolabbi részéből az összekötők nem járnak el körültekintően, de a foglalkoztatottak is nagyon hanyagul állnak hozzá. Tb kiskönyv, leszámoló papírok, személyi anyagok, a legfontosabbak hiányoznak. Értem én, mindenki dolgozni akar, csakhát a papír is fontos. (Fú, de úúúúúúúútálom!) De az októberi fizetéshez szept. 15.-ig be kellene érkeznie mindennek az államkincstárba. Ezért most én is személyzetis dolgokat csinálok. Szerintem szombat, vasárnap még éjszakázni is fogunk. 

Gyönyörű telhold volt ma este. Gyönyörü tűzgolyóként jött fel a keleti határon még 7 előtt.

 Ó, ide teszek még egy szép képet a "jólétről". A beadványunkra, amiben többek között kifogásoltam, hogy a kerítésre terítenek, és már leszakad a súlytól, a jegyző zárójelben azt a választ adta: "Megjegyzem, az etnikumnál a kerítésre terítés a jólét jele" Nem vicc, de a valahonnan kapott óriási, és nehéz ágytakaró alatt ott hátul, már megrogyott a drót. Szerintem 3-4 napja ott lógott, addig nem voltunk kint. Leszedettem velük, de másnap már biztosan megint dőzsöltek! Csak mert jól élnek, és mert rengetegen lakják. Huszan minimum. Az meg sok cucc.DSCF5107.JPGDSCF5106.JPG

3 komment