Friss topikok

  • margit2: Ha benéznél, tudd, hogy gondoltam ám Rád most is az ünnepekkor... Remélem, hogy kellemesen teltek ... (2018.04.03. 19:53) Ó-év
  • margit2: Köszönöm szépen! Neked és kedves családodnak is csak minden jót és szépet kívánok az új esztendőre... (2018.01.02. 08:50) 2018!
  • margit2: Hiányzol.... Sok szeretettel kívánok Neked és az egész kedves Családnak örömtelim, boldog új évet... (2018.01.01. 12:15) De jó volt a kedvesekhez ellátogatni!
  • Aloha3: Nagyon aranyosak! :-) További szép napot, jó hétvégét kívánok! :-) (2017.06.10. 19:13) Róluk se feledkezek meg!
  • Aloha3: Látszik a képen milyen jól érezte magát mindenki! :-) (2017.06.10. 19:12) Érettségi találkozó

Ez a kisfilm 103 díjat nyert.

A helyzet mindenütt ugyanaz?

 

2 komment

Idő hiány

2014.12.12. 22:10

szerző: greenfo

SAjnos!

Rengeteget dolgozom a munkahelyemen, itthon is sok tennivaló van. Az a kirándulós hétvége is nagyon hiányzik. Ajándék készítésre is kellene nekem valamennyi idő. Ha nem jön össze, jövő nyárra kapják meg, amit elterveztem! 

1 komment

Gömörszőlős-vasárnap

2014.12.12. 21:23

szerző: greenfo

7-kor keltünk, és a reggeli után várt minket a polgármester, végig sétált velünk a falun. 74 ember él itt, közöttük is sok az öreg. A házak is ilyen vegyesek. 2-3 szintes lakások, és dűledező vályog házak vegyesen. Meg nagyon sok szépen felújított öreg ház, jellegzetes fa tornáccal, bútorral. Van itt szabadtéri néprajzi kiállítás, tájház, Tompa Mihály múzeum, szabadtéri mezőgazdasági gép kiállítás, és képgaléria is.

10-től egy gyors dagasztás volt, amit nem tudtam fotózni, mert a gép nagyon áthült a falu sétán, és minden kocka láthatatlan a párától. Siettünk is, mert a Keleméri Mohosoknál várt egy erdész, aki kalauzolt a nemzeti parkban minket, és  megmutatott két úszólápot, és a nemrég feltárt földvárat is. A lápra bemerészkedett az egyik kislány, és ugrálással megmozgatta a kis "szigetet". A víz is teljes hullámokat vetett, ahogy átvette a mozgását. - pedig a szigeten nyírfák, egyéb cserjék is nőttek.

Egy gyors ebéd után felmentünk a temetődombra, ahonnan belátni az egész falut.

A cuccainkat bepakoltuk a buszba, és még a tangazdaságot is körbe jártuk. Tehénke a nyulakkal, mangalica, baromfiak, melegház, vízemelő szélkerék, itt is szalmatakarásos kertészkedés, újonnan vásárolt öregház, és egy épulőfélben levő sárból tapasztott esőbeálló-relakszáló jurta, aminek a tetőácsolata valami csodálatos.

Úgy megragadtunk vendégmarasztaló sárral, hogy alig tudtuk a nagyját lekaparni. Azt hiszem, még mindannyian maradtunk volna szívesen. Közben itthon várt a család, rám is szóltak, hogy hol vagyok már ilyen sokáig. Zorka 10 születésnapja volt, Őt köszöntöttük. Zoli jött értem, elég angolosan távoztam, nem tudtam elköszönni mindenkitől. Remélem ha tavaszodik, újra találkozunk rendezvényeken, de hamarabb is, ha előadások lesznek környezetvédelmi témákban. Még nem írtam a kompomposzt vécéről, a víztisztítóról, a napkollektoros aszalóról, az építéskori falszigetelésről, stb.

1 komment

Gömörországban

2014.12.08. 22:48

szerző: greenfo

Szombat reggel indultunk 11-en egy kisbusszal. Először az Aggtelekre mentünk. A cseppkőbarlangi túra 11 h 30-kor kezdődött, addig a tanösvényen felmentünk a csúcsra. Fényképezőgépet nem vittem magammal, így itt nem készült kép. Nagyon szép volt, több mint 10 éve voltam itt utoljára, azóta sok utat kiépítettek, a biztonságos séta érdekében.  

Fél 2-re értünk a vendéglátónk, az Ökológiai Intézet beutatóházában levő étterembe, húsleves-rántotthús ebédre. Sietve mentünk a reformer biogazdához, egy nemzetközi hírű tudóshoz, aki kidolgozott egy új termesztési módot. Édesanyám mondta hajdanán, ha kibúvót kerestünk valmi alól, hogy "mindent kitaláltok, csak dolgozni ne kelljen!" Valami ilyesmi a módszere, igaz, kötött kavicsos agyag talajban nem nagyon lehet termelni. Dr Gyulai Iván az úr neve - a net tele van a vele és róla készült videókkal, cikkekkel. (fogok írni erről bővebben).

Egy fiatal mérnö-művész házaspár fogadott a gyapjú feldolgozóban. Nagyon szemléletesen mutatták be a gyapjú útját a nyírástól a fonal, palan, nemez készítésig. Erről is majd egszer bővebben írok.

Egy  Innen átrohantunk egy előadóterembe, ahol Petraskó Tamás "hagyományőrző", a Magna Hungaria Expedició vezetője mesélte el az 1996-os, honfoglaláskori lovas túra szervezését, az uti emlékeket. Bemutatta a korhű jelmezes viseletüket a túra során. Ezzel a zúrral is rengeteg videó van a neten. Egy Árpád kori falut építettek, ami folyamatosan várja a kirándulókat, sportolókat, lovas ílyászokat.

A vacsorára sajnos nem emlékszem, csak arra, hogy tele pocakkal, 8 óra volt, mikor elkezdtük a nemezelést. Nagyon belejöttünk, 11-ig készítettük a kisebb, nagyobb díszeket, használati tárgyakat. Előkerültek a csokik, mézes sütik, sós ropogtatnivalók, és nagyokat nevettünk - meg nyalogattuk a sebeinket, mert közben a tűvek jól megszurkáltuk magunkat. Meg rengeteg tűt el is törtünk, de hát az a tanulópénz.

Éjfélre kerültünk ágyba. Nagyon szép fabútoros szobák voltak a vendégházban és persze gyapjú ágyneműk. Még kicsit beszélgettünk, de elég fáradtak voltunk ahhoz, hogy elaludjunk. 

Holnap a vasárnappal folytatom.

3 komment