Friss topikok

  • margit2: Ha benéznél, tudd, hogy gondoltam ám Rád most is az ünnepekkor... Remélem, hogy kellemesen teltek ... (2018.04.03. 19:53) Ó-év
  • margit2: Köszönöm szépen! Neked és kedves családodnak is csak minden jót és szépet kívánok az új esztendőre... (2018.01.02. 08:50) 2018!
  • margit2: Hiányzol.... Sok szeretettel kívánok Neked és az egész kedves Családnak örömtelim, boldog új évet... (2018.01.01. 12:15) De jó volt a kedvesekhez ellátogatni!
  • Aloha3: Nagyon aranyosak! :-) További szép napot, jó hétvégét kívánok! :-) (2017.06.10. 19:13) Róluk se feledkezek meg!
  • Aloha3: Látszik a képen milyen jól érezte magát mindenki! :-) (2017.06.10. 19:12) Érettségi találkozó

Az emlékév lezárása

2014.12.28. 16:17

szerző: greenfo

Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából megemlékezés sorozat volt januártól. Volt eladás a munkásságáról, az életéről, volt egy egész napos emléknap, és végig követtük a gyermekkorától haláláig az utolsó polihisztor tevékenységét. Pókoktól növényeken át, a madárvilág, az ősember barlang, és használati tárgyak fellelése, beazonosítása, politikusi szerep - no és kalandos életét megismerni minden érdeklődő számára  nagy élmény volt.

Tegnap délben kezdte vetíteni a Duna televízió az életét feldolgozó 4 részes filmet. Minden szombat 12h 20 '-kor kezdődik.

Du 4-kor a sírjánál volt az utolsó megemlékezés. Fáklyás felvonulás, szó szerint a bükk oldalába a magasba. A megemlékezést egy nagy utód, egy híres nevezetes tanár ember, földrajztudós, egyetei professzor, dr. Hevesi Attila tartotta. Az én földrajztanárom is volt - nem kis büszkeséggel említem!

Erre az évre készült egy önkormányzati képviselő (azért sem írom le!) 2013-ban, mikor a Varga Miklós szobrász által készített sírkövet átépíttetett, de a tiltakozások miatt visszaállították az eredeti síremléki formát. (A wikipédia HO oldalánra felkerült ezáltal - a disznó! Éítési engedély, és a család engedélye nélkül a ma "divatos" műgyanta síremléket készíttetett, és még a nevét is bele vésette: állíttatta: KL mc önk. képviselője)hermano_siremlek_01.jpg

 Íme a torzó. Baloldalt Herman Ottó ésesapjának a sírhelye van. A környék orvosa volt. Jobboldalt Vásárhelyi István természettudós sírja van. Az Ő kéretlenül megújított sírját is elkellett bontani, és a leszármazottai a helyi adottságoknak megfelelően újították fel. Nagyon szép, faragott fa fejfát kapott.herman-otto-sirja.jpg

Szólj hozzá!

Karácsony - még

2014.12.28. 14:09

szerző: greenfo

Az ünnep alatt annyira felgyorsultakaz események, hogy az ajándékbontást nem volt módunk fotózni. Én nem értem rá - konkrétan a gyerekek örömét volna jó visszaidézni: ahogy Eszterke csodálkozik a 3 Barbi láttán, és még úgy dobozostól hordja mindenkihez, hogy más is láthassa az Ő csoda ajándékát, vagy Zsófia, aki minden apróságnak örül, Vagy Réka, aki még a bontásnak örül, de úgy, hogy még az enyémet is bontja, illetve Zorka, aki el sem hiszi, hogy őt ennyen, és ennyire szeretik. Este, mikor mentek haza, nem győzték különválogatni, hogy mi még az ővék.

Megleptem Őket egy kisvonattal,vagyis ezt csak délután tettük a fa alá. Ezzel jeleztem, hogy ez a nagy közös, vagyis nálunk maradó, az apákkal, nagyapával játszó. (Még csak azt láttam, hogy elfoglal egy fél szobát, de működés közben még nem láttam) Meg egy 3 dimenziós országház építő puzzle, amit szintén szeretnék itt tartani. Ennek a megépítése ráér még január végén is.

 

1 komment

Ha elmúlik kará.....

2014.12.26. 23:12

szerző: greenfo

Első napján voltunk együtt. Készültünk. Süteményeket koztak is, így lett 3 féle bejgli, és mézes. 

A szülők úgy döntöttek, hogy ebéd után legyen csak ajándék bontás, úgyhogy felpörögtek az események, mert a gyerekeket hajtotta a kíváncsiság. A főételekből csak a maradékot tudtam lefotózni.

 

1 komment

Karácsony eredete

2014.12.25. 21:11

szerző: greenfo

Egy kis rege:
December 21-én áll meg a fény csökkenése, és kezd növekedni a napos órák száma. Őseink virrasztással, énekekkel, évbúcsúztató rituálékkal ünnepelték a reményt, a megújulást, a karacsunt. A ’kara’ szó jelentése ’fekete’, a ’csun’ szóé ’fordulat’ a türk nyelvekben. A téli napforduló idején engedték el az idomított sólymokat (Napmadár). Izgalmas pillanat tanúi lehettek a résztvevők, hiszen egy ragadozó madarat nem könnyű betanítani. A közel fél éves gyakorlás próbája következett. Az ünnep erősen élt a magyar hagyományban, így a később meghonosodott keresztény ünnepre (Jézus születése) is a karacsun – karácsony szót alkalmazták. Más nyelvekben az elnevezés Jézus Krisztushoz és a születéshez (christmas, natale) kötődik.solymasz.jpg

1 komment

Karácsony

2014.12.24. 21:04

szerző: greenfo

Minden kedves idelátogatónak boldog karácsonyt kívánok!

 

2 komment

Életcél

2014.12.22. 14:57

szerző: greenfo

Nem is hisz semmit rólunk, csak elfogad olyannak, amilyenek vagyunk. A létével pontosságra, figyelemre nevel, de ha a gazdi elgondolkozik ezen, akkor bizony érdemes állatot tartani.

Baj csak akkor van, ha a családtagnál előrébb soroljuk a fontossági rendben.

1 komment