Friss topikok

  • margit2: Ha benéznél, tudd, hogy gondoltam ám Rád most is az ünnepekkor... Remélem, hogy kellemesen teltek ... (2018.04.03. 19:53) Ó-év
  • margit2: Köszönöm szépen! Neked és kedves családodnak is csak minden jót és szépet kívánok az új esztendőre... (2018.01.02. 08:50) 2018!
  • margit2: Hiányzol.... Sok szeretettel kívánok Neked és az egész kedves Családnak örömtelim, boldog új évet... (2018.01.01. 12:15) De jó volt a kedvesekhez ellátogatni!
  • Aloha3: Nagyon aranyosak! :-) További szép napot, jó hétvégét kívánok! :-) (2017.06.10. 19:13) Róluk se feledkezek meg!
  • Aloha3: Látszik a képen milyen jól érezte magát mindenki! :-) (2017.06.10. 19:12) Érettségi találkozó

Őszi tennivalókról

2015.11.09. 23:02

szerző: greenfo

A fél kert diólevéllel volt borítva. Hatalmas a fa. Ahogy nő, minden évben nagyobb új hajtást hoz. Most már évente több mint 1 méterrel nagyobb a koronája. Mivel szántóföld a kert vége, a szél szabadon suhan át a portánkon, közben a fákat is formázza. A lombokat, virág- és növényszárakat is mindig elhajlítja. Ez a hatalmas fa is, mint tyúkanyó a borzolt tollával, takarja a fél kertet. Tavaly ilyenkor hatalmas ágakat vágtunk le, és most is azt kellene, de a szívem a teljes kivágást sürgeti. Egy kevésbé gyors növekedésű, nagy méretű termést adó fát szeretnék egy másik helyre. A dió helyén meg 2 almafa pl. elfér, és a veteményes is fellélegezhetne. Most éppen rengeteg diónk van, 3-4 évig kitart ami van. No, igazából már nehezen hajlok a sok apró dióért.... tisztításkor sem mindegy, mennyi szemből lesz meg ugyanennyi szépséges dióbél.

Készítjük a kertet a tavaszra. Trágyázunk, barack és szilva csemetét ültettünk. Férjem kiürítette a víztartályt. A virágos kis részt is sikerült szépen rendbe tenni. (még aznap be is takartam nagy puffanással. Estem egy hatalmasat. Szerencsére nem tört semmim sem, valahogy gurulva értem földet - mint a nagy sportolók)

Mikor építettük a lakásunkat, a kertet is telepítettük. A Stakl-tól rendeltünk sokféle gyümölcsöt is, de nem maradtak meg. A talaj minősége nem volt azonos, vagy a túlnemesítés volt-e gond, de nem mernék nem honos növényt venni. Igaz, a fügétől is nagyon féltem, és a második már megmaradt, ez évben egész szépen termett. Már most várom a jövő évi termést.

Kicsi csemetéink nem voltak ezen a hétvégén. Most Z. viszonozta Zsófiék látogatását, ott pizsamáztak, a 2 kicsi csemete pedig a másik nagyszülőket varázsolta el.

Nagy terven agyalok: hogyan lehetne a szomszéd népes családon rajtaütni, hogy kiderüljön a túlszaporulat, az ehhez tartozó összes negatívummal. Nem látni az udvaron szemetes edényt, nincs szennyvíz elvezetés, kíváncsi vagyok, be van-e tárolva a téli tüzelőjük, stb. Nagy sűrűséggel laknak, sokaknak nem is lakcíme, csak ott tanyáznak. 2010_07_21_007.jpg

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bibibabibor.blog.hu/api/trackback/id/tr58058698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

margit2 2015.11.13. 08:39:27

Ahogy olvastam, Ti is szorgoskodtok a kertben, mint, ahogy mi is.... Nálunk 3 részre van osztva a telek: a fentin van a ház, és mögötte a füves udvar, üvegház, mögötte szőlő és veteménynek is van hely. A középső sávban fák vannak, málna, stb. A lenti részen pedig a szántás szombaton meg is lett nálunk!.. de a 2 fenti részen még van teendő...

Szerencse,hogy nem lett bajod az esésénél! Vigyázz Magadra, mert mindenkinek szüksége van ám Rád! :-)

greenfo 2015.11.14. 23:21:43

@margit2: Irigylem ám a nagy kertedet! A mienk 175 négyszögöl, és sajnos csak bűvészkedés árán tudunk termést produkálni. ötleteket gyűjtök, pl. bab futtatása, és ezek segítségévek igyekszek minél több friss termést biztosítani.

margit2 2015.11.15. 08:26:41

Azért ne irigyeljed... Egyre nehezebben tudunk vele megbirkózni... A fiatalabbik fiam már 2 éve Pesten él, vett magának ott lakást, és bizony egyre ritkábban és kevesebb időre jönnek csak haza, akkor meg nem dolgozni... A másik fiam meg reggel elutazik Pestre, mert Ő is ott dolgozik, és naponta 6 óra körül ér csak haza, sőt legtöbbször még később... Hétvégén meg a szobáját rendezi, porszívózik rámol... stb. Vagy esetleg más programja adódik... Bizony csak 2-en a férjemmel dolgozgatunk, és már nem megy úgy a munka mindig, ahogy kellene... Most próbálunk füvesíteni még nagyobb területet... Például tegnap 2 géppel nyírtuk egyszerre, és 2 óra így is ráment...